Cum prevenim efectele de a doua zi, după consumul acut de alcool?

Share on facebook
Distribuie articol
Mahmureala este o stare generală de rău care se poate manifesta printr-o constelație de simptome (efecte fizice, mentale, fiziologice și psihologice) și apare la ore după un consum excesiv de alcool.
Simptomele fizice includ oboseală, cefalee, sensibilitate ridicată la lumină și sunet, ochi roșii, dureri musculare și gură uscată. Se poate observa, de asemenea, o creștere a activității simpatice (creșterea presiunii sistolice, tahicardie, tremor și transpirație). La nivel gastro-intestinal, pot exista dureri de stomac, greață și vărsături.
Aportul de alcool afectează neurotransmițătorii precum histamina, serotonina și glutamatul care controlează ciclul de veghe-somn. În termeni generali, aportul de alcool produce o scădere a latenței somnului și a somnului REM și o creștere a somnului cu undă lentă.
Interacțiunile complexe dintre consumul de alcool și somn pot avea implicații directe asupra performanței cognitive și psihomotorii. Simptomele mentale includ amețeli, vertij, alterări cognitive (scăderea atenției și concentrării) și modificări ale dispoziției (depresie, anxietate, iritabilitate).
Cauza mahmurelii se regăsește în efectul unor substanțe reziduale care sunt generate simultan cu procesul de obținere a alcoolului, numite congeneri, mai ales metanol, acetaldehidă, diverși polifenoli și în special histamina. În plus față de ele, în urma metabolizării alcoolului se produc diferite substanțe, de asemenea, responsabile pentru simptomele fizice și mentale ale mahmurelii.
S-a descris o relație între efectele nocive din ziua următoare consumului de alcool la nivelul performanței psihomotorii, cognitive și efectele asupra fiziologiei somnului. Fragmentarea somnului (care se traduce printr-o calitate slabă a somnului) datorită aportului nocturn de doze mari de alcool și mahmureala ulterioară este asociată cu o somnolență ridicată a doua zi, cu efecte negative asupra atenției, memoriei, capacității de concentrare și performanței psihomotorii. Rezultatul, printre altele, constă într-o creștere a numărului de accidente și / sau accidente de circulație, o creștere a absenteismului, precum și a conflictelor interpersonale. Aceasta implică un mare cost economic și social care nu ar trebui subestimat.
Deficitul de histamină și DAO în etiologia efectelor consumului acut de alcool
Se știe că aportul acut de alcool determină o creștere a nivelului de histamină circulantă, datorită faptului că alcoolul provoacă:
  • Scăderea cantității de enzimă diamin oxidază (DAO) din mucoasa intestinală chiar și la persoanele sănătoase fără deficit de enzime genetice.
  • Inhibarea activității DAO, deoarece metabolitul acetaldehidă al alcoolului concurează cu metaboliții histaminei prin aldehid dehidrogenază (care participă și la degradarea histaminei). #Consecința acestei competiții este că metaboliții histaminei se acumulează și inhibă în cele din urmă DAO.
  • Creșterea eliberării histaminei de către mastocitele intestinului, ceea ce ar contribui la generarea de leziuni ale mucoasei intestinale.
Histamina endogenă este o amină biogenă care acționează ca un neurotransmițător și participă la reacțiile imune locale. Este sintetizat în principal în neuronii sistemului nervos central, în mastocite și celule endoteliale. Este degradat de Diamine Oxidaza (DAO), care este sintetizată în rinichi, intestin și placentă.
Studiile DR Healthcare arată că, cel puțin în mare parte, efectele nocive ale mahmurelii sunt rezultatul creșterii nivelurilor de histamină induse de consumul de alcool prin inhibarea activității enzimatice DAO (DAO). Pe baza acestui fapt, minimizarea acestei creșteri a histaminei circulante prin împuternicirea acțiunii enzimei DAO evită sau măcar diminuează simptomatologia mahmurelii.
Suplimentarea DAO acționează în completarea enzimei atunci când activitatea funcțională a acesteia este redusă printr-o inhibare indusă de ingestia de alcool, permițând metabolismul corect al histaminei exogene.
Prin urmare, administrarea DAO, de exemplu a preparatului DAO Food Plus, înainte de masa însoțită de băuturi alcoolice, crește cantitatea de DAO activă din intestinul subțire și capacitatea de a degrada histamina înghițită, deși o parte a enzimei a fost blocată de consumul excesiv de alcool.
Scăderea nivelului de histamină circulantă are ca rezultat o scădere a simptomatologiei mahmurelii, a efectelor nocive asupra arhitecturii somnului și o scădere a comportamentului, cognitivului și psihologiei asociate cu aportul acut de alcool.
Pentru mai multe detalii despre nutraceuticele DAO