Histamina este o amină vasoactivă cu multiple roluri în organism, eliberată în corp inclusiv în cursul episoadelor de stres și alergie.
Există, de asemenea, multe alimente care conțin histamină sau care determină organismul să elibereze histamina atunci când sunt ingerate. Aceste tipuri de reacții sunt intoleranțe alimentare și sunt diferite de alergia alimentară prin faptul că sistemul imunitar nu este implicat în producerea tabloului clinic. Simptomele, totuși, pot fi similare unei alergii alimentare.
In afara alimentelor care conțin histamină, un grup distinct este reprezentat de acele alimente care eliberează histamina endogenă, adică histamina aflată în mastocite.
Potrivit International Society of DAO Deficiency, sunt descrise mai multe alimente cu această caracteristică, cum ar fi:
- alcool
- citrice
- capsuni
- ananas
- kiwi
- banane
- papaya
- sos de rosii
- fructe de mare
- ciocolata
- peste
- ciuperci
- porc
- cereale
- albus de ou
Unii aditivi alimentari pot elibera histamina endogenă, precum
- glutamatul
- benzoatul
- mai mulți coloranți (galben E-102 și E-110, E-124, amarant E-123)
- sulfiții
- nitriții
Potrivit Departamentului de Dermatologie de la Universitatea din Bonn (Germania), consumul de alimente sau medicamente endogene care eliberează histamină provoacă aceleași simptome ca și consumul de alimente bogate în histamină. (ISDD)