Pare surprinzător faptul că laureatul premiului Nobel, Szent-Gyorgyi, a descoperit atât acidul ascorbic (vitamina C), cât și quercetina flavonoidă (la momentul respectiv etichetată ca vitamina P). Acidul ascorbic este o vitamină esențială cu proprietăți antivirale cunoscute , care este în curs de investigare pentru efectele sale benefice în timpul răspunsului la sepsis și la pacienții cu boli critice.
Vitamina C își exercită proprietățile antivirale prin susținerea activității limfocitelor, creșterea producției de interferon-α, modularea citokinelor, reducerea inflamației, îmbunătățirea disfuncției endoteliale și restabilirea funcției mitocondriale. Există, de asemenea, sugestii că vitamina C poate fi direct virucidă .
Quercetina (cunoscută și sub numele de 3,3 ′, 4′5,7-pentahidroxiflavonă) este un flavonoid vegetal larg distribuit, găsit în mai multe legume, frunze, semințe și cereale, unde este conjugat cu zaharuri reziduale pentru a forma glicozid quercetina. Studiile sugerează că suplimentarea cu quercetină poate favoriza efectele antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și imunoprotectoare . Quercetina a fost studiată în diferite tipuri și modele de infecție virală datorită efectelor sale antivirale promițătoare în inhibarea polimerazelor , proteazei , transcriptazei inverse, suprimarea ADN-girazei și legarea proteinelor capsidei virale .
Dar, multe studii indică efectele complementare sau sinergice ale celor doi compuși în infecții virale pentru care medicina modernă nu are prea multe soluții terapeutice.
Efectele benefice ale vitaminei C și ale quercetinei în infecțiile virale
Există o cantitate imensă de literatură care susține proprietățile antivirale ale quercetinei, atât în experimente in vitro, cât și in vivo. Quercetina inhibă mai mulți viruși respiratori în celulele cultivate . Inhibă efectele citopatice provocate de multe serotipuri de rinovirus, echovirus (tip 7, 11, 12 și 19), coxsackievirus (A21 și B1) și poliovirus (tip 1 Sabin) la o concentrație inhibitoare minimă de 0,03 până la 0,5 μg / ml în celulele Hela sau WI-38. Quercetina reduce, de asemenea, semnificativ formarea plăcii de către virusurile ARN și ADN [Virusul respirator sincițial (RSV), poliomielita de tip 1, parainfluenza de tip 3 și Herpes Simplex Virus-1 (HSV-1)] care prezintă proprietăți antiinfecțioase și anti-replicative ). Inhibă replicarea celulelor HeLa inoculate de citomegalovirus (CMV) la o concentrație inhibitoare pe jumătate (IC50) de 3,2 ± 0,8 μM și cu un indice de selectivitate (SI) de 22. Replicarea virusului Dengue tip 2 (DENV-2) în celulele Vero este inhibată de quercetină la un IC50 de 35,7 μg / ml, provocând o reducere a ARN-ului DENV-2 de 67%. Acest lucru este atribuit capacității quercetinului de a bloca intrarea virusului sau de a inhiba enzimele de replicare virală, cum ar fi polimerazele virale .
Studiile in vivo indică faptul că șoarecii inoculați cu virusul meningoencefalitei sunt protejați de infecția letală prin quercetină (30 sau 40 mg / Kg BID, po, timp de 4 zile) într-o manieră dependentă de doză. Aceste efecte benefice sunt abolite dacă este administrata mai putin de 3 zile, o dată pe zi sau prin injecție subcutanată. Acest lucru poate sugera că efectele antivirale pot depinde de o concentrație inhibitoare minimă sau de o formă de conversie metabolică a medicamentelor. Tratamentul cu quercetină a prezentat, de asemenea, un efect benefic la șoarecii imunocompetenți infectați cu virusul Mengo, unde a scăzut severitatea leziunilor organelor.
Sportivii suplimentați cu quercetină sunt protejați de sensibilitatea indusă de stres la infecția tractului respirator superior.
Vitamina C este un nutrient esențial implicat într-o gamă diversă de funcții imune; suplimentarea sa a demonstrat efecte benefice în diferite tipuri de infecții virale. Niveluri reduse de ascorbat au fost găsite la pacienții cu infecții virale, sepsis, ARDS legat de sepsis și alte boli critice . În timpul infecției, vitamina C este necesară pentru capacitatea de distrugere a neutrofilelor, este concentrată în macrofage, este responsabilă de maturarea celulelor T (53) și promovează fagocitoza și apoptoza neutrofilelor uzate. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că infecțiile virale, în funcție de gravitatea lor, sunt asociate cu un metabolism crescut și cu ascorbat circulant redus.
Vitamina C a îmbunătățit supraviețuirea în diferite modele murine de infecție letală. Șoarecii infectați cu virusul encefalitei venezuelene și tratați cu vitamina C (50 mg / kg) prezintă jumătate din mortalitatea martorilor cu reduceri asociate ale titrurilor virale. Șoarecii incapabili să sintetizeze vitamina C (nul L-Gulono-gamma-lacton oxidază) au fost infectați cu gripă; șoarecii care nu au primit vitamina C suplimentară au prezentat scoruri mai mari de patologie pulmonară, în ciuda niciunei diferențe în titrurile virale. La șoarecii cu pneumonie indusă de virusul H1N1, vitamina C a redus mortalitatea în funcție de doză (100% față de 80% față de 50% la 0; 125 și 250 mg / kg / zi) și a redus leziunile structurale capilare-alveolare. Șoarecii inoculați cu Rabie și tratați zilnic cu 100 mg / kg IMde vitamina C au prezentat aproape jumătate din mortalitatea martorilor.
Singurul studiu uman cu privire la vitamina C a fost efectuat la soldații din URSS cu infecție virală severă, indicând faptul că suplimentarea cu vitamina C (300 mg / zi) i-a protejat de pneumonia asociată gripei și a fost asociată cu spitalizări mai scurte (58).
Administrarea de vitamina C (iv 5 g / zi de două ori pe săptămână) la pacienții cu herpes zoster a prezentat o incidență mai mică a nevralgiei postherpetice (31,1% față de 57,1%), iar la sfârșitul studiului (săptămâna 16) a existat un scor mai scăzut de durere în tratament grup (0,64 +/− 0,9 vs. 1,98 +/− 0,7). Vitamina C administrată la 1 g BID la 133 de pacienți, a redus riscul (SAU 0,25) de recurență a cheratitei herpes simplex (HSK) , în conformitate cu studiile anterioare care indică disponibilitate redusă a ascorbatului în ochi. Este de remarcat faptul că un număr tot mai mare de rapoarte de cazuri de sindroame de detresă respiratorie acută (ARDS) legate de virus indică un tratament de succes cu doze mari de vitamina C intravenoase
DAOfood® Plus este un produs nutraceutic cu utilizare medicală pentru gestionarea deficienței de DAO și a patologiilor sale asociate legate de intoleranța la histamină.
Fiecare comprimat conține pe langă enzima DAO, implicată în degradarea histaminei excedentare din organism și remisiunea simptomelor inflamatorii și pseudoalergice, două ingrediente auxiliare – quercetină (tableta galbenă) și vitamina C (tableta portocalie/maronie). Ele nu numai că cresc eficiența produsului, dar vitamina C este un puternic antioxidant, iar quercetina este un flavonoid cu multe avantaje pentru sănătate.
Capsula DAOfood® Plus este dezvoltată folosind tehnologia inovatoare Eficaps®. Acestea sunt capsule gastrorezistente. Ele permit eliberarea ingredientelor la momentul optim, astfel încât produsul să fie la fel de bioactiv și ușor de digerat.
Sursa:
Colunga Biancatelli Ruben Manuel Luciano, Berrill Max, Catravas John D., Marik Paul E. Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19)
Front. Immunol., 19 June 2020 | https://doi.org/10.3389/fimmu.2020.01451î