Persoanele cu deficit de diaminoxidază – expuse la forme agravate de COVID 19

Share on facebook
Distribuie articol

Epidemia de coronavirus a acaparat la cote maxime interesul comunității științifice în ultimele luni, cercetătorii încercând cu obstinație să găseasca noi căi de control al acestui virus pe cât de minuscul, pe atât de devastator la nivel mondial.

Vești noi vin din direcții de cercetare inedite, pentru că prezența unor comorbidități poate pune  la grea încercare atât pacienții infectați, cât si personalul medical de îngrjire, schimbând, adesea dramatic, cursul bolii. Dacă obezitatea, diabetul decompensat sau tulburările de coagulare pot induce fără dubiu forme agravate sau chiar letale ale acestei viroze, cercetătorii au descoperit  și că  deficiența sau prezența unor modificări genetice poate altera reactivitatea  organismului și contribui la forme agresive ale Covid19.

Deficiența unei enzime denumită diaminoxidaza (DAO), tradusă prin așa zisa intoleranță la histamină, merită menționată, publicații recente susținând faptul că activarea mastocitelor și eliberarea histaminei pot contribui la inflamația asociată cu infecția cu SARS COV-2.

Cum recunoaștem persoanele cu o posibilă deficiență de diaminoxidază (DAO)?

Persoanele cu deficit de diaminoxidază au în general manifestări polimorfe cronice, ca de exemplu migrene, dureri de cap frecvente, piele uscată, dermatită atopică, uneori crize de astm, ADHD, intestin iritabil sau oboseală cronică, dureri musculare sau fibromialgii. Simptomele se agravează după ingestia unor alimente cu conținut crescut de histamină cum ar fi alcoolul, brânzeturi fermentate, anumite tipuri de pește, căpșuni,vinete,  lapte crud, salamuri sau cârnați, etc

Pacienții pot suferi ani de zile de aceste simptome, adesea combinate, dar cauza adevărată,și  anume anomalia genetică ce a dus la deficitul enzimei DAO, rămâne necunoscută în lipsa unui test salivar genetic,  revelator, neinvaziv si simplu care identifică mutațiile genei AOC1. Un fapt important este că simptomele acestor pacienți apar sau se agravează după ingestia unor alimente cu conținut crescut de histamină cum ar fi alcoolul, brânzeturi fermentate, anumite tipuri de pește, căpșuni,vinete,  lapte crud, salamuri sau cârnați, etc

 

Interacțiunea SARS-COV2 cu mastocitele tractului respirator

Infecția cu coronavirus (indiferent de diferitele tipuri de coronavirus) este atacată în primul rând de celulele imune, inclusiv mastocitele (MC), care se găsesc în submucoasa tractului respirator și în cavitatea nazală, reprezentând o barieră de protecție împotriva microorganismelor.

Virușii activează mastocitele care eliberează compuși chimici inflamatori timpurii, cum ar fi histamina și proteaza (1). Persoanele cu deficit de DAO, o enzimă implicată în degradarea histamine exogene în principal, au niveluri ridicate de histamină circulantă, și, de aceea, o acumulare mai mare de histamină cauzată de mastocitoza activată de virus menționată anterior, poate agrava procesul inflamator generat de infecție.

În condiții normale, atunci când nivelurile de histamină cresc peste un anumit prag, enzimele responsabile de metabolismul său, în special DAO (diaminoxidaza) și, într-o măsură mai mică, histamin N-metil transferaza (HNMT), degradează rapid excesul de această amină. Cu toate acestea, atunci când rata de degradare este insuficientă pentru a face față excesului, nivelul total de histamină din organism crește. La un anumit nivel critic, semnele și simptomele apar ca urmare a cuplării histaminei la receptorii săi din celule specifice.

Histamina este un mediator care intervine în inflamația sistemului imunitar prin activarea căilor intracelulare care induc producția de citokine în plămâni. Citokinele sunt proteine ​​de semnalizare care reglează interacțiunile celulelor sistemului imunitar, producând astfel o amplificare a reacțiilor inflamatorii.

Ce trebuie să facă persoanele cu deficit de DAO și intoleranță la histamină pentru reducerea impactului infecției cu Sars-Cov2?

Pe baza studiilor menționate anterior și a fiziopatologiei bolii, este important să se maximizeze recomandările de bază pentru a proteja împotriva COVID-19, evitând acumularea de histamină la persoanele cu deficit de DAO și / sau mastocitoză. Deoarece inflamația este o preocupare a gravității bolii cauzate de SARS COV-2, se recomandă reducerea consumului de alimente bogate în histamină în dietă și administrarea de suplimente care să permită menținerea unui echilibru între histamina endogenă și cea exogenă, evitând un exces de histamină în organism și, prin urmare, reducerea sarcinii mastocitare / histaminei.

Astfel, pe lângă liniile directoare generale de bază pentru a preveni răspândirea COVID-19 în întreaga populație, există o serie de recomandări adăugate de luat în considerare la persoanele cu deficit de DAO și / sau intoleranță la histamină:

-Evitarea consumului de alimente cu o concentrație mare de histamină sau altor amine biogene care concurează pentru enzima DAO. Acestea includ, de exemplu, lapte crud, pasteurizat și produse lactate; citrice, căpșuni și banane; fructe de mare, pește albastru și sosuri de pește; cârnații cruzi, precum cârnați chorizo sau slănină; unele legume, cum ar fi roșiile, spanacul sau vinetele, precum și băuturile alcoolice.

Suplimentarea orală de enzimă DAO – pas esențial în prevenția complicațiilor acumulării de histamină în organism

-Suplimentarea orală a enzimei DAO pentru a preveni absorbția sistemică a histaminei exogene sau dietetice. Acest lucru facilitează metabolismul histaminei alimentare la nivel local în intestinul subțire, restabilind echilibrul natural al histaminei și al DAO.

–DAOfood® Plus, un nutraceutic acreditat de autoritățile de reglementare, conține enzima DAO care completează propria enzimă a organismului și crește capacitatea de degradare a histaminei exogene. De asemenea, conține Quercetină care acționează ca adjuvant împotriva histaminei endogene. Aportul său previne absorbția și acumularea histaminei circulante și, prin urmare, contracarează eliberarea histaminei endogene ca reacție a organismului atunci când intră în contact cu virusul.

Este important de reținut că, deoarece SARS COV-2 este clasificat ca o nouă tulpină de coronavirus, există dovezi științifice limitate disponibile cu privire la modul său precis de acțiune și infecție. Prin urmare, ceea ce este indicat în acest articol se bazează pe ceea ce știm până acum și pe importanța protejării împotriva virusului, menținând în același timp controlul asupra mastocitozei și a deficitului de DAO.

Referințe:

1.-        Kritas, S. K., Ronconi, G., Caraffa, A., Gallenga, C. E., Ross, R., & Conti, P. (2020). Mast cells contribute to coronavirus-induced inflammation: new anti-inflammatory strategy. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 34(1), 10.23812/20-Editorial-Kritas.