Factorul dietă în migrena pediatrică și a adolescenților
J Gordon Millichap 1, Michelle M Yee
#resurse_stiintifice
Abstract
Dieta poate juca un rol important în precipitarea durerilor de cap la copiii și adolescenții cu migrenă. Factorul dietetic în migrena pediatrică este frecvent neglijat în favoarea terapiei medicamentoase preventive.
Lista cu alimente, băuturi și aditivi care declanșează migrenă include brânză, ciocolată, citrice, hot dog, glutamat monosodic, aspartam, alimente grase, înghețată, retragerea cofeinei, consum de băuturi alcoolice, în special vin roșu și bere. Consumul de alcool la minori este o cauză potențială semnificativă a cefaleei recurente la pacienții adolescenți de astazi.
Tiramina, feniletilamina, histamina, nitriții și sulfiții sunt implicați în mecanismul durerii de cap provocată de intoleranță alimentară. Alergia alimentară mediată de imunoglobulină E este o cauză rară. Declanșatorii dietetici afectează fazele procesului de migrenă prin influențarea eliberării serotoninei și norepinefrinei, provocând vasoconstricție sau vasodilatație sau prin stimularea directă a ganglionilor trigemen, trunchiului cerebral și căilor neuronale corticale.
Tratamentul începe cu un jurnal dietetic și evitarea selectivă a alimentelor presupuse a declanșa atacuri. O dietă universală în migrenă, cu eliminarea simultană a tuturor factorilor alimentari potențial declanșatori ai crizelor, nu este în general recomandată în practică. Este încurajată o dietă bine echilibrată, cu evitarea postului sau a meselor omise. Terapia profilactică pe termen lung cu medicamente este adecvată numai după excluderea factorilor declanșatori care precipită durerea de cap, inclusiv a factorilor dietetici.
Link articol științific
Review Pediatr Neurol. 2003 Jan;28(1):9-15. doi: 10.1016/s0887-8994(02)00466-6.
PMID: 12657413 DOI: 10.1016 / s0887-8994 (02) 00466-6