Adriana Duelo, Nutritionist
Milioane de bacterii și microorganisme coexistă în intestinele noastre. Acestea trebuie să fie în armonie și să mențină o homeostazie între ele, cu o proporție mai mare de bacterii benefice și puține bacterii patogene. În plus față de tipul de bacterii, locul în care trăiesc aceste bacterii este, de asemenea, important și, în mod ideal, majoritatea se află în partea cea mai distală a intestinului, în colon. Dar uneori, din cauza unui dezechilibru al microbiotei intestinale, acestea se pot dezvolta în cantități mari în intestinul subțire și pot provoca disconfort digestiv.
Ce este SIBO?
Prin acronimul său în limba engleză, SIBO (Supraincarcare bacteriana a intestinului subțire) este definita ca un exces de bacterii din intestinul subtire de peste 105 CFU (Colony Forming Units) ca o consecință a unui dezechilibru al microbiotei intestinale. Principalele cauze sunt scăderea secreției de acid gastric (hipoclorhidrie) și afectarea motilității intestinale.
În funcție de tipul de bacteriile care colonizează intestinul subțire, se va manifesta un simptom sau altul.
SIBO duce de obicei la malabsorbția intestinală a anumitor nutrienți, la inflamația mucoasei intestinale și la diferite simptome gastro-intestinale:
- Dureri abdominale sau disconfort
- Distensia abdominală
- Flatulență
- Râgâială
- Aciditate gastrică
- Alterarea tranzitului intestinal
- Senzație de oboseală
În plus, pacienții cu SIBO pot prezenta, de asemenea, diaree cronică, steatoree, scădere în greutate, deficite nutriționale, anemie, osteoporoză și hipoalbuminemie.
Cum este diagnosticat?
Dacă se suspectează prezența SIBO, ar trebui consultat un profesionist specializat pentru a efectua un test de lactuloză, în care se va măsura cantitatea de hidrogen și metan expirata după administrarea unei soluții de lactuloză.
În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, trebuie efectuat un tratament prescris de un profesionist cu antibiotice farmacologice sau erbacee pentru a restabili microbiota intestinală sănătoasă, împreună cu o dietă scăzută de FODMAP, dacă este necesar.
Care este relația sa cu deficiența DAO?
Creșterea bacteriilor patogene poate determina o creștere a producției de citokine proinflamatorii care afectează mucoasa intestinală, ce va deveni iritată și inflamată. O astfel de inflamație poate provoca o scădere a nivelului enzimei Diamino Oxidază (DAO) și, prin urmare, o deficiență dobândită de DAO.
În plus, dacă o astfel de inflamație este prelungită, aceasta poate duce la permeabilitatea intestinală crescuta (leaky gut), ceea ce va duce la o absorbție mai mare a histaminei ingerate prin dietă si altor toxine.
Pe de altă parte, nu putem uita faptul că histamina este produsă în principal de anumite bacterii. Astfel, o creștere a numărului de bacterii din intestinul subțire poate determina, la rândul său, o creștere a producției de histamină de către propria microbiotă intestinală, care se va acumula în corpul nostru și va agrava simptomele celor care au deficit de DAO.
Sursa: https://www.adrianaduelo.com/sibo-histamina-y-deficit-de-dao/