Majoritatea oamenilor asociază histamina cu răspunsurile imune din organism.Histamina este o amină biogenă, un alt nume pentru un neurotransmițător, care se găsește în mod natural în unele alimente, dar este, de asemenea, produs în organism, de exemplu ca răspuns la alergii. Servind ca neurotransmițător, histamina are funcții esențiale în corpul nostru, precum vigilența, concentrarea și reglarea somnului.
Cu toate acestea, prea multă histamină poate duce la o mulțime de simptome și nivelul excesiv de histamina din organism poate rezulta și din factori de dietă, in combinatie cu o activitate redusa a diaminoxidazei de la nivel intestinal (DAO).
Aproape toate alimentele și băuturile conțin un anumit nivel de histamină, iar acestea cresc de obicei pe măsură ce mâncarea se învechește, se strică sau fermentează.
Unele alimente și băuturi conțin, de asemenea, compuși care ajută la eliberarea histaminei în organism sau blochează producția sau eficacitatea enzimelor DAO și HMNT, cele două enzime responsabile de degradarea histaminei din corpul uman.
Cercetătorii încă mai studiaza cât de multă histamină există în majoritatea alimentelor și băuturilor, precum și exact modul în care unii nutrienți afectează activitățile DAO și HMNT.
Conform cercetărilor actuale, alimentele și băuturile de zi cu zi, bogate în histamină includ:
• alcool
• brânzeturi maturate
• alimente conservate, murate și fermentate
• produse afumate, precum cârnați, șuncă, slănină sau salam
• leguminoase, cum ar fi năutul, soia și linte
• oţet
• mancare reincalzita
• iaurt
• gustări sărate
• dulciuri cu conservanți
• ciocolata si cacao
• ceai verde
• majoritatea citricelor
• ananas
• conserve de pește, precum macrou și ton
• arahide
• spanac
• roșii
• banane
• vânătă
• căpșuni
• cireșe
• pudra de chili
• scorţişoară
• cuișoare
Alimentele care pot declanșa eliberarea histaminei includ:
• majoritatea citricelor
• cacao și ciocolată
• roșii
• germeni de grâu
• aditivi, conservanți și coloranți
• fasole și leguminoase
• nuci
Alimentele care pot interfera cu nivelurile sau acțiunile DAO și HMNT includ:
• alcool
• energizante
• ceai verde
• ceai negru
• ceai de mate
• albușuri crude
• unele iaurturi, în funcție de tipul bacteriilor
Multe tipuri de bacterii, în special contaminanți alimentari obișnuiți, pot produce, de asemenea, un tip de histamină în intestin. Dacă aceste bacterii colonizează intestinul și se înmulțesc, pot genera suficientă histamină pentru a provoca simptome.
Persoanele care pot avea intoleranță la histamină sau caută să reducă sau să inverseze această afecțiune vor trebui adesea să urmeze o dietă cu conținut scăzut de histamină. De obicei, aceasta înseamnă limitarea consumului de alimente bogate în histamină, mai degrabă decât excluderea lor în totalitate.
Persoanele cu intoleranță la histamină ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe creșterea consumului de alimente și băuturi cu conținut scăzut de histamină.
Alimentele și băuturile cu un nivel SCAZUT de histamină includ:
• pui proaspăt
• gălbenuș de ou gătit
• carne și pește proaspete sau congelate rapid
• majoritatea legumelor proaspete, cu excepția roșiilor și vinetelor
• cele mai multe fructe și fructe de padure proaspete în afară de citrice, căpșuni și cireșe
• lapte și produse lactate proaspete, pasteurizate
• taitei din cereale integrale, paine, biscuiti si paste
• lapte de cocos și orez
• cremă de brânză
• unt
• cele mai multe sucuri și smoothie-uri non-citrice
• majoritatea ceaiurilor din plante, cu excepția ceaiului negru, verde și mate
• cele mai multe frunze verzi, cu excepția spanacului
• majoritatea uleiurilor de gătit
Mai multe vitamine și minerale sunt necesare pentru activitatea corectă a DAO. Deci, persoanele cu intoleranță la histamină pot beneficia de includerea mai multor alimente și băuturi bogate în acești nutrienți în dieta lor.
Oamenii pot lua suplimente DAO, DAO FOOD PLUS, DAO HEAD , DAO KIDS, pentru ca esteaproape imposibil să mentina o dieta stricta, din cauza restricțiilor alimentare dure si multiple sau disponibilității dietei cu histamină scăzută.
Vitaminele și mineralele care pot fi bune pentru persoanele cu intoleranță la histamină includ:
• vitamina B-6, care ajută DAO să descompună histamina
• vitamina C pentru a ajuta la scăderea nivelului de histamină din sânge și pentru a ajuta DAO să descompună histamina
• cupru, care ajută la creșterea ușoară a nivelului sanguin DAO și ajută DAO să descompună histamina
• magneziu care poate ridica pragul de răspuns alergic
• mangan care poate spori activitatea DAO
• zinc pentru a ajuta DAO să descompună histamina (poate avea și proprietăți antiinflamatoare și antialergice)
• calciu pentru a ajuta la reducerea urticariei și a pielii
• vitamina B-1
• vitamina B-12
• acid folic
In Intoleranta la histamina, nu este suficient sa reduci alimentele cu continut ridicat de DAO, important este sa iti refaci potentialul enzimatic deficitar prin suplimentarea cu enzima DAO din surse naturale externe, care va permite atat relaxarea restrictiilor alimentare , cat si ameliorarea cortegiului de simptome cu adevarat neplacute ale acestei tulburari.