Majoritatea oamenilor asociază histamina cu răspunsurile imune din organism.Histamina este o amină biogenă, un alt nume pentru un neurotransmițător, care se găsește în mod natural în unele alimente, dar este, de asemenea, produs în organism, de exemplu ca răspuns la alergii. Servind ca neurotransmițător, histamina are funcții esențiale în corpul nostru, precum vigilența, concentrarea și reglarea somnului.
Cu toate acestea, prea multă histamină poate duce la o mulțime de simptome și nivelul excesiv de histamina din organism poate rezulta și din factori de dietă, in combinatie cu o activitate redusa a diaminoxidazei de la nivel intestinal (DAO).
Aproape toate alimentele și băuturile conțin un anumit nivel de histamină, iar acestea cresc de obicei pe măsură ce mâncarea se învechește, se strică sau fermentează.
Unele alimente și băuturi conțin, de asemenea, compuși care ajută la eliberarea histaminei în organism sau blochează producția sau eficacitatea enzimelor DAO și HMNT, cele două enzime responsabile de degradarea histaminei din corpul uman.
Cercetătorii încă mai studiaza cât de multă histamină există în majoritatea alimentelor și băuturilor, precum și exact modul în care unii nutrienți afectează activitățile DAO și HMNT.

• alcool
• brânzeturi maturate
• alimente conservate, murate și fermentate
• produse afumate, precum cârnați, șuncă, slănină sau salam
• leguminoase, cum ar fi năutul, soia și linte
• oţet
• mancare reincalzita
• iaurt
• gustări sărate
• dulciuri cu conservanți
• ciocolata si cacao
• ceai verde
• majoritatea citricelor
• ananas
• conserve de pește, precum macrou și ton
• arahide
• spanac
• roșii
• banane
• vânătă
• căpșuni
• cireșe
• pudra de chili
• scorţişoară
• cuișoare

• majoritatea citricelor
• cacao și ciocolată
• roșii
• germeni de grâu
• aditivi, conservanți și coloranți
• fasole și leguminoase
• nuci

• alcool
• energizante
• ceai verde
• ceai negru
• ceai de mate
• albușuri crude
• unele iaurturi, în funcție de tipul bacteriilor
Multe tipuri de bacterii, în special contaminanți alimentari obișnuiți, pot produce, de asemenea, un tip de histamină în intestin. Dacă aceste bacterii colonizează intestinul și se înmulțesc, pot genera suficientă histamină pentru a provoca simptome.
Persoanele care pot avea intoleranță la histamină sau caută să reducă sau să inverseze această afecțiune vor trebui adesea să urmeze o dietă cu conținut scăzut de histamină. De obicei, aceasta înseamnă limitarea consumului de alimente bogate în histamină, mai degrabă decât excluderea lor în totalitate.


• pui proaspăt
• gălbenuș de ou gătit
• carne și pește proaspete sau congelate rapid
• majoritatea legumelor proaspete, cu excepția roșiilor și vinetelor
• cele mai multe fructe și fructe de padure proaspete în afară de citrice, căpșuni și cireșe
• lapte și produse lactate proaspete, pasteurizate
• taitei din cereale integrale, paine, biscuiti si paste
• lapte de cocos și orez
• cremă de brânză
• unt
• cele mai multe sucuri și smoothie-uri non-citrice
• majoritatea ceaiurilor din plante, cu excepția ceaiului negru, verde și mate
• cele mai multe frunze verzi, cu excepția spanacului
• majoritatea uleiurilor de gătit



• vitamina B-6, care ajută DAO să descompună histamina
• vitamina C pentru a ajuta la scăderea nivelului de histamină din sânge și pentru a ajuta DAO să descompună histamina
• cupru, care ajută la creșterea ușoară a nivelului sanguin DAO și ajută DAO să descompună histamina
• magneziu care poate ridica pragul de răspuns alergic
• mangan care poate spori activitatea DAO
• zinc pentru a ajuta DAO să descompună histamina (poate avea și proprietăți antiinflamatoare și antialergice)
• calciu pentru a ajuta la reducerea urticariei și a pielii
• vitamina B-1
• vitamina B-12
• acid folic
In Intoleranta la histamina, nu este suficient sa reduci alimentele cu continut ridicat de DAO, important este sa iti refaci potentialul enzimatic deficitar prin suplimentarea cu enzima DAO din surse naturale externe, care va permite atat relaxarea restrictiilor alimentare , cat si ameliorarea cortegiului de simptome cu adevarat neplacute ale acestei tulburari.