Începând cu 8 ianuarie 2025, transportul va costa 12 lei pentru comenzi mai mici de 300 de lei și gratuit pentru comenzi mai mari de 300 de lei.

Ce este deficiența de DAO (diaminoxidaza)?

Deficiența de DAO

Este o modificare a metabolismului histaminei alimentare care apare atunci când activitatea enzimei diaminoxidaza (DAO) este scăzută, cu alte cuvinte, când din anumite cauze (tulburări genetice, boli și consumul anumitor medicamente) există o deficiență semnificativă în activitatea funcțională a enzimei principale împlicată în catabolismul histaminei.

La persoanele sănătoase, histamina din dietă este degradată de enzima diaminoxidază (DAO), cu toate acestea, la persoanele cu activitate scăzută a acestei enzime există riscul unei acumulări de histamină în ser, menționată până recent ca „intoleranță la histamină”.

Acest termen este un concept pe care astăzi îl considerăm simplist, odată demonstrată  amploarea deficienței de DAO și prevalența sa mai mare în populație, deoarece histamina circulantă crescută nu se produce, de fapt, printr-o intoleranță, ci printr-o acumulare silențioasă, fără relații temporale între aportul alimentar de alimente histaminice și debutul simptomelor.

Dezechilibrul dintre histamina ingerată odata cu alimentele și histamina eliberată din celulele organismului care o produc si stocheaza și capacitatea de degradare a histaminei  excedentare duce la acumularea histaminei în plasmă și la apariția efectelor adverse asupra sănătății.

 

Diferențierea simptomelor din Intoleranta la Histamina

Spre deosebire de alergia alimentară, apariția simptomelor nu numai că poate fi legată de o mare varietate de alimente cu conținut de histamină diferită, dar simptomele pot apărea și după ingestia produselor cu un nivel scăzut de histamină. Acest lucru a impus dificultăți considerabile in stabilirea unei doze maxime tolerabile; de fapt, nu există un consens clar asupra acestui prag. Valorile care variază de la 50 μg de histamină (într-o porție de vin de 125 ml, de exemplu) până la 60-75 mg, dupa administrarea pură de histamină, au fost listate ca declanșatori ai simptomelor de deficiență DAO.

Datorită varietății ample de simptome produse de deficiența de DAO, care reprezintă patologii cronice cu o prevalență ridicată în populație, sunt necesare cercetări imediate și progrese privind originea sa și posibilele gestionări alimentare.

Cele mai frecvente simptome derivate din deficiența DAO

Nu  este necesar ca toate simptomele să se manifeste la un pacient, deși majoritatea indivizilor cu activitate funcțională scăzută a DAO prezintă în medie trei dintre aceste simptome, migrena fiind manifestarea predominantă. 

Datele clinice indică faptul că 20% dintre pacienți prezintă doar unul  sau două dintre aceste simptome asociate, 41,3% dintre pacienți prezintă 3 sau 4 dintre aceste simptome și 33,8% manifestă mai mult de 5.

Cele mai frecvente simptome derivate din deficiența de DAO sunt:

  • Migrenă și alte dureri de cap vasculare.
  • Tulburări gastro-intestinale, în special cele asociate cu sindromul de colon iritabil, cum ar fi constipație, diaree, sațietate, flatulență sau senzație de umflare.
  • Tulburări dermatologice, cum ar fi pielea uscată, atopică, înrosirea fetei sau psoriazisul.
  • Durerile de țesuturi moi, de obicei diagnosticate ca fibromialgie.
  • Oboseala cronică, lipsă de concentrare.
  • În copilărie și adolescență, deficiența de DAO a fost legată de deficitul de atenție și de tulburarea de hiperactivitate (ADHD).
  • Astm bronșic, respirație șuierătoare, rinoree
  • Mai rar, pot apărea simptome cardiovasculare, de tipul aritmiilor (palpitatii), hipotensiunii arteriale sau, în anumite cazuri, dismenoree (durere menstruală)  persistentă, ani de zile

 

Calea histaminei în organism

În metabolismul histaminei exogene, de provenientă alimentară,  enzima DAO intervine prin degradarea acesteia la nivel intestinal și transformarea ei într-un compus inactiv, denumit N-acetil aldehid imidazol. Deficiența activității enzimei în celulele mucoasei intestinale determină acumularea de histamină alimentară care traversează intestinul și ajunge în fluxul sanguin.

În acest fel, histamina din dietă intră în sânge, crește concentrația plasmatică totală a histaminei și se răspândeste în tot corpul, producând binecunoscutele efecte nocive.

Contactează-ne

Tu stiai ca?

Primesti 10% reducere atunci cand cumperi mai mult de 2 produse! Adaugă in cos produse identice din categoria DAO si ai transport gratuit.